CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

+++................mizzizy in d house..........++++

+++................mizzizy in d house..........++++
As-Salam....u have entered the hazardous radioactive zone of mizzizy blog...welcome n enjoyed...thanxx 4 visiting n also 4 ur full of appreciating comments..^^

Sunday, 17 July 2011

rantai oh rantai -.-

assalamualaikum.......
hmm.........hari ni aku nk story pasal rantai.....................rantai yg aku sayang..menyedihkan..
awal taun aritu, aku ada dpt satu teddy pink(sgt cute...^^ ) bsame2 ngan satu rantai silver berloket 'z'..

ni la teddy pink tue..^^

ni la rantai yg putus tue..-.-
bag tue pon dy yg blikan mse kteorg jalan2 kt TS...^^


aku suke sgt...tp mase tue aku still kat uma,balik ujung minggu so aku xpakai..ahad tue,abah pon anta aku balik kL...sampai jek,aku tros bawak kotak(yg ade teddy n rantai tue) naek tgkat4..(blik aku)..
pas abah ngan mak da balik, aku pon ameq rantai tue n pakai...seriously aku suke sgt...sbb aku xpnah dapat adiah mcm tue.....ni cite gumbira...malangnye.................

sminggu selepas aku pakai rantai tue....
'z' tpon....dy tanye pakai tak rantai tue...aku pon pgg rantai tue n ckp pkai...tapi dlm mase ygsame..aku terjerit...sbb....rantai tue putus disebabkan keganasan tangan aku sendiri...-.-
tergamam gak jkejap..tapi aku xbagitaw dy..after da siap borak,aku g blik kawan aku(depan blik aku je pon)
ak cite kt dy..sedey habis........kawan aku soh aku bawak rantai tue g kedai,mne tw kot2 boley smbung balik rantainye kn...tapi bilenye aku nk g??
esoknye,klas aku full...dari pg,smapi 7mlm kot...mmg xde mse nk kua...ttbe kwn aku ckp..esok dy nk kua...aku pon ape lg..aku ckap nk kirim brg...dy pon ckp ok..
esoknye aku ad kls english dr pkol 8-12..(lame gile kn...nek ttdow kowt..huhu) aku pon bagi rantai tue ngan duit..aku ckp kt dy klw xboley smbung balik rantainye,juz bli yg baru same design n same pnjang ngan rantai ptus tue...(totally same la kn..)
kwn aku balik dy bagi aku rantai baru..katenye xley sambung lagi da...tp...yg meneyedihknnye...kakak yg jage kedai rantai tue cakap..."putus??dik..tgk ni..akk pakai rantai yg srupe ngan rantai tue..da dkat staun tw..xpnah pon ptus" sahlee aku yg ganas sgt........................
aku pon pakai rantai tue...buat kali kedue............
ranatai tue PUTUS...uwaaaaa!!mmg melalak la jwbnye......aku bangon2 tdow trgok da ptos...ape nkl jadi ni izy...kali ni xsmapi sminggu pon tw........................sedihnye................
kali ni aku tekad nk bgtw dye...cte sumenye...

yg makin wat aku mkin sdey...sikit pon dy xmara aku...marahla2..barui aku xrase bersalah sgt...tapi x..........
dy siap ckp nk blikan yg baru...huh..............
tetiba smalam...aku ikut abah hanta kak mine blq upm..dy ckp dy nk bg barang..dy letak dlm smpul surat n ltak dalam tong surat...bile aku tanye,dy soh aku tengok sndiri balik nanti..............okla3..
samapi uma(da nmaghrib waktu tue)aku pon ameq smpul surat tue..mak ai...full name aku +alamt sume...huhu ak pon bkak la.............
rupe2nye...rantai......................................................................rntai ni aku suke sgt...cantik sgt....suke3.....
ni la rantai yg baru tue..^^

hmm.............tq 'z'... u r so sweet.....................^^

Thursday, 14 July 2011

agar-agar roti milo

assalamualaikum..... ^^


ok....arini, ad lg satu resipi yg nk dikongsikan dgn anda sume...resipi yg simple tp sedap...budak2 mst suke agar2 ni...rase manis roti+rase milo yg mms sedaaappp...........
ok, memandangkan hari ni adeq aku tragak sgt nk mkn agar2 ni,(me toooo hihi) ak pon watkan lah...n ak nk share cane nk wt agar2 ni...:p

bahan-bahannya:
1paket agar2 (yg 3inggit tue)
santan (seringgit o stengah biji)

8keping rotyn(xkesah jname ap...gardinea,high5,mighty white,snow white....kui3)
gula(ikut selera)

aer
milo (dlm 3sudu besar)
aer suam(sikit jerk)
susu manis(sesudu kecik) 

ok....sng je nk watnye....n...cpt...firstly, didihkan agar2 td dgn aer...bape bnyk aernye? ok camni...kan bli agar2 tye, yg dalam plastik pnjang tue kn...pnuhkan aer dlm plastik agar2 tue(btol2 pnoh tw,klw x agar2 nye keras) pas2 masukkan dlm priuk bsame2 agar2 td.....boil....smpailah mendidih+agar2 nye fully cair...
okj...roty nye plak, siat2 kan..blend kan roty ngan santan...kehalusan roty ikut slera...kalau agak2 nk ad serpihan2 roty,jgn blend halus sgt,tp klw nk agar2 yg totally smooth,blend smpai hancur...(klw ak suke ad serpihan roty mase makan...sedapp!)
 lepas dah blend, campurkn dengan agar2 yg da cair tue..... dah boley masuk dlm loyang..
ok...namenye agar2 roty milo kn...so of course lah milo kne ade...milo td larutkn gune aer suam...(make sure jgn smpai cair ye...bia pekat2 tw....) pastu dgn gune sudu dan lidi, corakkan milo atas agar2 tadi...lorek2 kan milo tue bia dia mix skit ngan agar2 tue....
pastu.....................sejukkan dlm freeze...n...ready ntuk makan....


SELAMAT MENCUBA.....:)

Wednesday, 13 July 2011

tiada manusia yang sempurna

Bismillah...
sesungguhnya, hidup dan mati kita adalah kerana Allah S.W.T
kesedihan,kekecewaan tak kn penah lari dari hdup kita. Terutama apabila melibatkan orag2 yg kita syg. tapi hari ni, aku cuba untk muhasabah diri.merenung baik dan kurangnya diri.
aku masih ingat lagi pesanan2 dari ustazah...
apabila kita dlm kesedihan, cuba kita beristighfar... jangan biarkan diri kita tros hanyut dlm kesedihan..
aku sndiri sering hanyut dalam kesedihan..aku pasti, sesiapa pon akn sedih apabila org sekeliling kita, org2 yg kita syg, bercakap buruk tntang kita, apabila kita rasa disisihkan, rasa tak disayangi... Ingatlah..itu semua dugaan dunia..setiap manusia akn diberikan dugaan yg berat sehingga kita tak lagi rasa nk troskn khidupan.. tapi, jika kita pndai mengawal emosi.. membawa diri dekat kpd ALLAH, insyAllah.....semuanya akn terasa ringan... aku bertuah, wlaupun aku tros mrasakn ksedihan, tp hari ni, aku mula menyedari.... tiada insan yg sempurna... belajarlah terima kesalahan org laen..redhakannya..e2 lebih baek di sisi ALLAH...
terima kasih ya ALLAH, kerana masih mmberi aku kekuatan ntuk jalani hidup ni...
ALLAH masih menyayangi kita......